EKKO Utrecht
The Netherlands

EINDBAAS X

De meest opzienbarende dance stroming van dit moment komt uit oud speelgoed waarmee we in de jaren ’80 en ’90 allemaal zijn groot geworden: spelcomputers! De bleepy beats die gecomponeerd worden met de Nintendo Gameboys, Atari’s, Amiga’s en C64’s van weleer zijn nummer 1 weapon of choice voor de altijd strak uitverkochte EINDBAAS feesten. EINDBAAS is daarmee de best lopende avond van thuispodium Ekko in Utrecht en staat in het chiptunes genre zelf bekend als een van de grootste en beste feesten ter wereld. Het snelst groeiende club fenomeen van Nederland viert 14 September zijn tiende editie met de beste internationale chiptunes artiesten.

cTrix (AU)

En toen was daar ineens: de ‘gAtari’! cTrix’ youtube filmpje over zijn zelf uitgevonden instrument ging begin 2012 behoorlijk viraal. Deze gadget freak uit Australië integreert Gameboy, C64, Atari 2600, Lynx en zijn geliefde Amiga 500 & 1200. Zijn muziek: een vette funky mix van breaks/house, dooreen gemixed met vroege jaren’90 vocal samples en lekkere oldskool jungle en drum&base. Daarnaast varieert hij met progressieve rock, 80’s business funk en psy.

deadbeatblast (CA)

Hij speelde al eerder op de editie van EINDBAAS in New York en nu is hij terug! Met een achtergrond in punk maakt Deadbeatblast noise met Gameboys. Maar niet van het oorverdovend gruizige soort. Zijn ware talent ligt in het maken van extreem melodische noise, wat gevaarlijk verslavende tracks en monumentale live shows oplevert.

FantomenK (SE)

FantomenK zou je kunnen kennen van de game show ‘Hey Ash, Whatcha Playin’ en zijn videoclips met Keith Apicary (Screwattack fame), maar live laat hij zich verdomd zelden zien. Toch heeft EINDBAAS hem kunnen strikken, omdat de aanhouder nou eenmaal wint. De boodschap van zijn electro-disco-chip-house mengsel is simpel: DANS!

xyce (NL)

Het nieuwe super project van de Nederlandse demo-sceners Xylo en Cerror. Met drie briljante album releases in een jaar zijn ze zo onverslaanbaar als ware eindbazen. Ze maken hun oldskool chiptunes met de Atari ST, Amiga en PC (FT2), en het klinkt allemaal als die fijne openingstune van je favoriete tekenfilm serie van toen je vijf jaar was.